Bästa ingrediensen för skrik

Den bästa ingrediensen för skräck och rysare är helt klart den som handlar om andar och demoner. Ofta är dessa ondsinta och driver oss många gånger till vansinne. Detta med hjälp av hallucinationer, flygande objekt och konstiga ljus och skepnader. Filmskapare har många gånger använt sig av andar för att skapa den perfekt läskiga skräckfilmen, andra använder sig av det ömtåliga psyket, övernaturliga fenomen, naturens krafter och mänskliga faktorer. Det är dock den perfekta ingrediensen av spänning, stämning och skrik som gör en bra skräckfilm.

Många älskar att bli skrämda och väljer att bli det via bioduken eller där hemma i tv-soffan. Ämnen som får oss att skrika är helt enkelt skräcken och närmare bestämt sådant som vi anser är skrämmande och läskigt. Det kan vara spindlar från naturen som muteras eller är oerhört giftiga, det kan vara övernaturliga andar som spökar i våra hem och det kan vara det mänskliga psyket som slagit slint och gjort oss till mördarmaskiner. Det finns exempel på alla dessa sorters filmer och alla olika bra men alla lika skrämmande. Idag kan man förknippa skräck med andar och på det temat har många filmskapare fastnat vid, att få medial vägledning är inte lika dramatiskt som många kan föreställa sig.

Filmer som har alla ingredienser

skrämmande terminatorExempel på filmer som har haft alla olika möjliga ingredienser till sina skräckfilmer är:

  • När det kommer till spöken så är det själva grundpelaren i de flesta skräckfilmer att få ha de bortgångna andar som hemsöker i filmens värld. Thir13en Ghosts(2001) handlade helt enkelt om 13 spöken instängda i ett hus, filmen spelades ursprungligen på 1960-talet. Poltergeist(1982) är en klassiker och en av de första av många i skaran som handlade om andar. En film som kombinerade både det sköra psyket med andar var Stanley Kubricks The Shining(1980).
  • Psyket är något som skrämmer många och därför har det blivit ett bra ämne för skräckfilm, ett exempel är helt enkelt de som handlar om vanliga personer som plötsligt slår över och börjar mörda. Psycho(1960) är Alfred Hitchcocks berömda skräckfilm om assistenten som stjäl en stor summa pengar från en kund. I hennes flykt hamnar hon på The Bates Motel och får där träffa den psykotiska Norman Bates. Även filmer som American Psycho(2000) har gett oss rysningar längst ryggraden.
  • Människor är rädda för naturen och det faktum att mycket kan gå fel, Cujo(1983) är ett bra exempel på en film som leker med människans skräck inför rabies. Hunden är en Sankt Bernard och familjens lugna husdjur, tills den en dag blir biten av en fladdermus och hela vardagen vänds upp och ned.
  • Mänskliga faktorer är något som vi förmodligen fruktar mest och en del i det handlar mycket om virus, maskiner och liknande utvecklingar. The Terminator(1984) och filmer som I am Legend(2007) är exempel på filmer som visar skräcken vi har för just mänskliga faktorer. Människan bygger maskiner och datorer som sedan tar över eller vi börjar ta fram biologiska virus för att använda i krig. Mänskliga faktorer har länge varit ett hett ämne och för den som känner sig osäker inför framtiden an räkna med att det kommer att bli film av det.
Scroll to top