Bra med skräck och rädsla

Det är verkligen många som inte förstår det här med skräckfilmer. De väljer att aldrig utsätta sig för filmer som skrämmer dem, eller annat vilka de känner ett obehag för. Frågan är hur bra det egentligen är? För är det inte bra att skrämmas upp ibland? Så att när man, om någonting händer, i alla fall har lite nerver? Det läskiga i filmen, eller om det handlar om en bok, är ju inte verkligt, och även om man blir rädd för studenden – kommer man väl ihåg det direkt när filmen är klar? Eller? Ett av de bästa klippen, eller om en ska säga försöken, om hur man botar rädsla kommer här:

Frys in din rädsla

Ja, att lägga boken i frysen ÄR faktiskt inte helt ovanligt. Det är faktiskt flera om väljer att slänga in någonting där, eftersom de tänker att de frysta främst börjar frysa, men också för att det inte kommer ut. Jojo, det låter helknasigt, men är du rädd för det mesta? Vågar du inte se skräckfilmer? Stick iväg och köp en bra frys då! Om Joey i vänner klarar av att läsa en av läskigaste böckerna som någonsin skrivits, så länge det finns en frys att lägga den i när det blir för läskigt – då borde du klara av det också! Men men, skämt åsido. Det här med rädslor alltså. Det är verkligen inte alltid lätt hanterligt, så klart. Det är dock viktigt att utsätta sig för dem. Faktiskt! I en artikel från Sydsvenskan har det skrivits om saken. Där har Bernard Perron, en forskare som fokuserar på just skräckfilmer och dess påverkan. Han menar på att rädsla gör oss att alerta! Så här säger han:

– Att känna skräck är lika viktigt som att skratta. När du verkligen skrattar gör det nästan ont i kroppen. När du blir rädd bultar hjärtat, dina händer blir svettiga, du andas häftigare. Det är en fysisk känsla som alla behöver uppleva, barn också.

Rädsla stärker alltså våra sinnen, och är en lika viktig känsla som glädje. Det är viktigt att komma ihåg, för rädsla är verkligen någonting som gör att vi kan klara oss från fara. Och om man aldrig utsätter sig för rädslan, hur ska man då kunna känna igen den känslan när den kommer? Visst, man ska inte se på läskiga filmer varje dag, om man tycker det är obehagligt, men någon gång ibland kan faktiskt vara bra, vi lever ju trots allt i ett väldigt tryggt land. Om man däremot inte känner någon rädsla alls när man kollar på skräckfilm eller något annat som vanligtvis gör folk rädda, kan det faktiskt vara en sjukdom. Amerikanska forskare har faktiskt genomfört ett experiment, vilket gick ut på att försöka skrämma livet ur tre personer som saknar förmågan att bli rädda. Och det är väldigt häftigt, för resultatet visade att hjärnan inte hanterar rädsla som man länge har trott. En av försökskaninerna kallas SM, och det är verkligen i slutet av artikeln, som man förstår vitsen med rädsla, och de problem hon fått av inte vara rädd:

Fallet SM visar också på vitsen med att bli rädd, skriver forskarna. Hon har aldrig dömts för något brott. Däremot har hennes handikapp lätt gjort henne till ett offer. Eftersom hon inte blir rädd saknar hon också förmågan att på förhand ”känna av” omgivningen och upptäcka potentiella faror.

För att summera. Vågar du inte kolla på skräckfilmer? Utmana din rädsla genom att:

1)       Kolla på filmen ändå!

2)       Blir det för läskigt?

3)       Gör en Joey och filmen i frysen.

Och du, om du inte blir ett dugg rädd av någonting? Helt omöjlig att skrämma? Då kanske det är smart att kolla vad en läkare för dig!

 

Scroll to top