Night of the Living Dead (1968)

I ett flertal skräckfilmer finns där ett genomgående tema som handlar om liv och död. Den spännande och kittlande ”livet efter döden” är ett tema som ofta hänger med i dem bästa skräckfilmerna. Den första zombiefilmen som gjordes var ”Night of the Living Dead” och även om man inte benämner varelserna som zombies så är det i dag självklart vad det handlade om. Det var helt enkelt levande döda som klev upp och började gå på den lokala begravningsbyrån.
Zombie Walk SP

Den har kallats för ett mästerverk och ligger högt på topplistorna. 1968 kom denna skräckrulle som först tog upp fenomenet zombies. Filmen som regisserades och skrevs av George A. Romero har blivit hyllad sedan den släpptes. Idag är det en kultklassiker och många får fortfarande rysningar när man talar om kyrkogårdar och lik som börjar leva. Lika spännande på en begravningsbyrå i Stockholm kanske det inte är, men det finns fortfarande en mörk och mystisk del i att befinna sig på en begravningsbyrå.

Temat zombie blev till

Det var här det började, gore-eran fick luft under vingarna och plötsligt var konceptet köttätande zombies en del av skräckfilmerna. Även om de levande döda inte benämns som zombiesar så är det klart att det är dem första zombierna framställdes i denna film första gången. Sedan dess har ett flertal försökt att återskapa den magi som befann sig i filmen, inte helt utan svårigheter dock och den som kommit närmast är ”Dawn of the Dead” och ”Land of the Dead”. Regissören Peter Jackson har också ett förflutet inom gore-genren och därför var han ett tveksamt val till att producera ”Sagan om ringen”-filmerna. Hans zombiefilm ”Braindead” är en blandning mellan komedi, skräck och splatter. Zombier har sedan 1968 blivit en genre som många älskar och det är mycket tack vare” Night of the Living Dead”.
Picture CC by CaioSchiavo, on Flickr

Scroll to top