Skräckens fantastiska festivaler

Fantastisk filmfestival

Den som vill se ny skräck i Sverige, och gärna diskutera filmerna tillsammans med likasinnade, bör bege sig till Lund åtminstone en gång om året. Under en vecka i september går nämligen Fantastisk Filmfestival av stapeln.

Denna filmfestival fokuserar på fantastisk film i bred bemärkelse, inte bara skräck. Men skräck och gore ingår definitivt, tillsammans med genrer som science fiction och fantasy. Genom åren har festivalen bland annat visat följande filmer:

  • Reykjavik Whale Watching Massacre
  • Alien vs. Ninja
  • Mutant Girls Squad
  • Shaun of the Dead
  • Machotaildrop
  • Black Death

Alla filmer som på ett eller annat sätt tänjer på realismens gränser är enligt festivalarrangörerna fantastiska. Både blockbusters och smalare filmer ryms inom definitionen.

Espoo Ciné

I Esbo, en förort till Helsingfors, hålls varje år filmfestivalen Espoo Ciné. Den fokuserar inte på någon speciell genre, men inom festivalens specialsegment kan såväl skräck som annan fantastisk film dyka upp. Festivalen ingår, precis som den i Lund, i European Fantastic Film Festival Federation.

Haapsalu Horror & Fantasy Film Festival (HOFF)

Mer specialiserad är, som namnet antyder, Haapsalu Horror & Fantasy Film Festival som varje år hålls i Haapsalu i Estland. Eftersomn Haapsalu är en gammal badort som frekventerades av de ryska tsarerna, och eftersom filmerna visas i ett gammalt sovjetiskt kulturcenter, så är inramningen något utöver det vanliga.

Imagine

När John Lennon skrev sin berömda hit anade han nog inte att den skulle ge namn åt en nederländsk festival för skräck, fantasy och science fiction. Idag pågår festivalen i hela tolv dagar, och priserna som delas ut är bl.a. Silverskriket och den svarta tulpanen.

Scroll to top